Foodblog: 'T Witte Paard - Gourmand menu

’t Witte Paard is sinds 1828 dé herberg van Etten-Leur. Dit jaar werd hotel, restaurant en wijnwinkel in een nieuw jasje gestoken. Wij werden uitgenodigd om een kijkje te nemen en te genieten van het Gourmand menu. Restaurant ’t Witte Paard streeft ernaar om in de toekomst met een Bib Gourmand notering in de Michelin gids te mogen staan. 

MAAK VIA FACEBOOK EN INSTAGRAM KANS OP EEN 3-GANGEN KEUZE MENU gourmand VOOR TWEE!

Bij binnenkomst zien we al direct waar het hier om draait; wijn & eten. Via de wijnwinkel maken we ons entree bij ’t Witte Paard. We worden hartelijk ontvangen en er wordt ons een glaasje bubbels aangeboden van een van de gerenommeerde wijnhuizen die de wijnwinkel vertegenwoordigd; Salentein. Onder t genot van de prosecco kijken we onze ogen uit tussen de indrukwekkende wijnwanden. De gastvrouw vraagt ons wat we vanavond willen drinken. De vraag verrast ons! Dit is de omgekeerde wereld; we laten ons adviseren, kiezen een wijn en zullen ons later op de avond laten adviseren welke gerechten de wijn complementeren. 

STREVEN NAAR EEN BIB GOURMAND NOTERING IN DE MICHELIN GIDS

Dit is de omgekeerde wereld, wat een vernieuwd wijn-spijs concept! 



We kiezen een Chardonnay, wederom van wijnhuis Salentein. De wijn komt uit de barrel selection en is op houten vaten gerijpt, een volle en smaakvolle wijn! Met deze wijn nemen we plaats in het gezellige en sfeervolle restaurant. Direct wordt ons de eerste amuse gebracht; een moderne variant op een waldorfsalade verschijnt onder een stolp. Met een merengue van appel, crème van walnoten en panna cotta van knolselderij is het een verrassende variatie op een klassiek gerecht! 

Het Gourmand menu is erg gevarieerd en we laten ons graag adviseren. Op aanraden van de maître beginnen we beide met een voorgerechtje van vis. Een heerlijke rilette van Kabeljauw met een mayonaise van waterkers en Lompvis kaviaar. Dit voorgerecht is subtiel, de smaken en structuren zijn goed in balans. Een bijzonder lekker en licht voorgerecht! 

Mijn partners keuze is gevallen op de tartaar van gamba met een carpaccio van octopus, geserveerd met verschillende bereidingen van wortel. Een totaal ander gerechtje, een smaakexplosie in je mond. Bij elke hap proef je een andere combinatie van de ziltige smaken van de flinterdunne octo tot de frisse zuren van ingelegde wortel. De toon is gezet, deze voorgerechten beloven heel veel goeds voor vanavond! 

Als het hoofdgerecht hebben we beide voor een vleesgerecht gekozen, hierbij hebben we ons wederom laten adviseren op basis van de gekozen fles Chardonnay.

De chef komt bij ons aan tafel om de gerechten uit te serveren, een leuke touch die de avond nog persoonlijker maakt. Mijn Brasavar met trappisten jus is een echt winters gerechtje, het wordt het “chefs-experiment” genoemd. De trappisten jus wordt gemaakt van verschillende trappisten bieren, van een quadrupel tot een tripel. Het gerecht wordt afgemaakt met Pata negra en een krokantje van kippenjus, heerlijk! 


De tweede keuze viel op de eend, wederom een smaakvol en complex gerecht. De eendenborst wordt geserveerd met lavas, rode kool, bietjes, polenta, een kroketje van eend en een overheerlijke port-jus. Deze gerechten zijn van top niveau en gaan perfect samen met de ronde, volle wijn die we aan het begin van de avond gekozen hebben. 

Terwijl we onze dessert-keuze maken verrast de serveerster ons met een pre-dessert. Voor mij als toetjes-mens een aangename surprise! Op het eerste gezicht lijkt het een ijsje, maar schijn bedriegt. Deze bananen mouse in een hoorntje met chocolade-pinda-parfait is niet bevroren, wederom een leuke en lekkere verassing. 

De chef adviseert ons zijn favoriet, het Jack Daniels dessert, te delen. Deze man heeft niets teveel gezegd, wat een fantastisch dessert. De plank arriveert en het water loopt ons in de mond; honingcake, vanille sponge, karamelgel, vanille parfait, chocolade mousse en natuurlijk .. gel van whiskey. Elk hapje bereiden we met zorg, zodat we van alles wat kunnen proeven. Dit is écht lekker! 

het Jack Daniels dessert laat het water in je mond lopen

We besluiten de avond met een kopje koffie. Ook hier ontbreekt het aan niets en krijgen we een aantal friandises om het af te leren. Niet zomaar een zoetigheidje, huisgemaakt en wederom van topkwaliteit zijn de macarons van toffée en pompoen, speculaas boterkoek en ananassnoepjes met kokos. Wat een geweldig menu, heerlijk gegeten, de kwaliteit is subliem en dat voor die prijs! Wat ons betreft kan die Bib Gourmand notering niet uitblijven.

Voor meer informatie over het Gourmand menu, het hotel of de wijnwinkel kijk je op de website of op Facebook.